DEN HAAG - Premier Mark Rutte gaat er vanuit dat het CDA staat voor haar handtekening onder het regeer- en gedoogakkoord, ook na het 'herbronnen' van de partij.

Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad in zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte noemt het volstrekt logisch dat een 'systeempartij' na een zware verkiezingsnederlaag de cultuur, standpunten en mensen binnen de partij gaat heroverwegen.

Hij is echter niet bang dat dit tot gevolg heeft dat deze herbezinning tot gevolg heeft dat het moeilijk wordt om met het CDA te praten over extra bezuinigingen.

Rutte constateert een 'stabiele Tweede Kamerfractie'. Hij ziet geen signalen dat zij geen steun meer zullen geven aan het uitvoeren van het regeerakkoord.

Bezuinigingen

Over mogelijke extra bezuinigingen wilde de premier niets kwijt. Wel erkende hij dat de voortekenen niet gunstig zijn. Eind februari moet via CPB-cijfers duidelijk worden hoe groot de schade van de economische crisis is en hoeveel extra bezuinigingen nodig zijn.

Dit bedrag kan oplopen tot tien miljard, dat dus bovenop de achttien miljard komt die dit kabinet al bezig is te bezuinigen.

De premier toonde zich niet verrast door de vrijdag verschenen Nibud-cijfers. Dit instituut voor budgetvoorlichting constateert dat de koopkracht harder daalt dan verwacht.

Volgens Rutte zijn de slechte cijfers een gevolg van de vooretterende crisis. Geld voor koopkrachtreparatie is er niet.