DEN HAAG - In het Noord-Hollandse Petten kan een nieuwe onderzoeksreactor komen. Het kabinet heeft vrijdag besloten daar 40 miljoen euro voor uit te trekken, de provincie Noord-Holland draagt net zoveel bij.

Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2020 in werking is en de bestaande hogefluxreactor in Petten vervangt. Die wordt al decennia gebruikt voor onderzoek naar kernenergie en de productie van medische isotopen.

Deze worden wereldwijd ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. Dagelijks worden gemiddeld 24.000 patiënten over de hele wereld behandeld met isotopen uit Petten. De reactor vierde eind vorig jaar zijn 50e verjaardag. De afgelopen tijd is gewerkt aan de komst van een opvolger voor de reactor.

De 80 miljoen voor de nieuwe zogenoemde Pallasreactor is bedoeld voor het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure. De bouw en exploitatie moeten door marktpartijen worden gedaan.

Het kabinet investeert verder ook in de Hoger Onderwijs Reactor van de TU Delft. Hierdoor blijft de TU Delft volgens het kabinet meedraaien in de top van nucleair onderzoek en kan zij nucleaire opleidingen verzorgen.

Top

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) toonde zich vrijdag na afloop van de ministerraad zeer tevreden over de investeringen. Volgens hem blijft ons land op deze manier aan de top van nucleair onderzoek en is het onderwijs en onderzoek voor nucleaire kenniswerkers verzekerd.