DEN HAAG - CDA'ers die hoopten dat PVV-leider Geert Wilders zich gedeisd zou houden binnen de gedoogconstructie, hebben geen gelijk gekregen.

Dat zegt CDA-prominent en oud-minister Ernst Hirsch Ballin vrijdag in een interview in dagblad Trouw.

Hirsch Ballin was tegen de samenwerking met de PVV en trok zich terug uit de actieve politiek. Daarna hield hij zich, naar eigen zeggen, een jaar lang ''redelijk stil''.

Aan de vooravond van het het interne partijdebat over de koers van het CDA, zaterdag in Utrecht, kijkt hij in de krant terug op de afgelopen periode.

'Noodzaak'

Doordat Wilders zich niet gedeisd houdt, ontstaat een spanningsveld, analyseert hij. ''Voortdurend moeten we zeggen dat wat hij zegt niet namens het CDA wordt gezegd'', schetst de voormalig bewindsman. ''Maar intussen is er wel de noodzaak om te bezuinigen. Bovendien zitten we in een ingewikkelde Europese situatie waar we mee moeten omgaan.''

De stilte die hierover binnen het CDA is ontstaan, kan worden doorbroken door het congres, meent hij. Dat congres mag wat hem betreft niet worden vertroebeld door de keuze voor een leider. Het rapport dat vrijdag wordt gepresenteerd door oud-minister Aart Jan de Geus, noemt hij het 'begin van hoop' op nieuwe eenheid in de partij.

'Heroriëntatie'

Later kan volgens hem, zoals ook de bedoeling is, een leider worden gekozen.

''We moeten geen overhaaste personele keuze verbinden aan deze heroriëntatie. Eerst het debat afronden over de koers, daarna moet er een verkiezingsprogramma komen en dan komt de lijsttrekker in beeld. Ik raad af dit soort zaken te snel te doen.''