AMSTERDAM – Henk Bleker sluit niet uit dat hij partijleider van het CDA wil worden. Eerder liet Maxime Verhagen weten dat hij partijleiderschap juist uitsluit.

Dit zegt Bleker tegen het tijdschrift Elsevier.

Het CDA zit sinds het vertrek van oud-premier Jan Peter Balkenende zonder officiële leider.

Via zijn woordvoerder noemde Bleker de suggestie dat hij zich woensdag zou kandideren echter ''lariekoek''. Over het leiderschap van het CDA zei hij dat eerst andere mensen daarover moeten nadenken.

NRC Handelblad tekent woensdag op uit de mond van de staatssecretaris: ''Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen''.

Driemanschap

Het CDA wordt nu geleid door een driemanschap van Verhagen als vicepremier, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Verhagen gaf begin januari aan ruimte te willen maken voor een nieuwe leider, die een einde moet maken aan de verdeeldheid in zijn partij. Deze nieuwe leider zou over enkele jaren na interne verkiezingen moeten worden aangewezen.

SP

Bleker zegt in Elsevier dat hij vindt dat de SP steeds meer gemeen heeft met zijn partij, met betrekking tot 'de aandacht voor kleinschaligheid en gemeenschapsdenken.'

Ook zet hij vraagtekens bij de stelling dat de multiculturele samenleving is mislukt. Hij stelt dat het CDA moet opkomen voor alle geloven, ook de islam. Ook vindt Bleker dat er niet mag worden bezuinigd op ontwikkelingshulp.

Bijsterveld

Met de vraag wie de nieuwe leider van het CDA moet worden, zegt Marja van Bijsterveldt zich nu niet bezig te houden. De CDA-bewindsvrouw zei woensdag tegen RTLZ dat zij als minister van Onderwijs maar één ambitie heeft, namelijk zorgen voor goed onderwijs in Nederland.

''Met andere dingen ben ik eigenlijk niet bezig'', zei Van Bijsterveldt, die zich wel realiseert dat ook haar naam opduikt op lijstjes met kandidaten voor het CDA-leiderschap, nu Maxime Verhagen, Jan Kees de Jager en Camiel Eurlings niet beschikbaar zijn.

''Wie ben ik om te zeggen dat ik van lijstjes af moet'', meent de minister van Onderwijs.

Van Bijsterveldt vindt dat de vraag over de nieuwe CDA-leider pas later aan de orde is. ''Ik vind dat het CDA nu echt de inhoudelijke kant helder moet krijgen. Leiderschap is het sluitstuk.'' Zij vindt wel dat de nieuwe leider via interne verkiezingen moet worden gekozen.

Lees de laatste twitterberichten over dit nieuws op NUlive