DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is geen voorstander van de vlaktaks. Het betekent volgens hem afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, wat voor onrust op de woningmarkt zorgt.

Dat heeft Wilders gezegd tegenover NU.nl in een reactie op de uitgelekte conceptstukken van de toekomstvisie van het CDA dat het strategisch beraad vrijdag presenteert.

Voor topinkomens moet er volgens het CDA een extra belasting bij komen, een solidariteitsheffing. Het huidige inkomstenbelastingstelsel is te ingewikkeld, vinden de schrijvers.

Wilders vindt een vlaktaks geen goed idee omdat het volgens hem betekent dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft. "Onrust is slecht voor de woningmarkt."

Technisch

Ook noemt Wilders de invoering van één belastingtarief 'technisch ingewikkeld'. "Extra heffingen voor de één, en teruggeven aan de ander: ik weet niet hoe het CDA dat wil doen, maar het is enorm ingewikkeld en lastig uitvoerbaar lijkt me. We hebben nu al een progressief belastingstelsel dat werkt."

Met de opstelling van Wilders is geen directe meerderheid van de vlaktaks in zicht. Premier Mark Rutte liet in de zomer van 2010 nog wel weten één belastingstelsel een 'prachtig' concept te vinden, maar moeilijk uitvoerbaar. 

VVD-Kamerlid Helma Neppérus wilde zich woensdag niet uitlaten over het CDA-voorstel. "Ik wacht de stukken geboeid af."

Onafhankelijkheidsverklaring

Eerder was Wilders nog voor invoering van een vlaktaks. Toen hij in 2005 uit de VVD stapte, stelde hij in zijn onafhankelijkheidsverklaring dat de 'politiek van belastingverlaging dient uit te monden in een vlaktaks, die economische groei sterk zal stimuleren en om die reden zichzelf grotendeels financiert'.

De PVV-leider reageert ook op de vermoedelijke constatering van het strategisch beraad dat de immigratie van niet-westerse allochtonen een waardevolle toevoeging voor Nederland betreft.

"Dat kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar en is dus een kostbare 'verrijking'. We houden het CDA aan de afspraken in het gedoogakkoord over immigratie en asiel en ik ga er ook van uit dat ze die afspraken over immigratie- en asielbeperking volledig zullen blijven nakomen en goed zijn voor hun handtekening", zo stelt hij.

SP

De SP laat bij monde van Kamerlid Farshad Bashir ook weten fel tegen de vlaktaks te zijn. "De vlaktaks van CDA is echter geen echte vlaktaks. CDA wil meerdere schijven en vooral lagere belastingen voor 1 groep: in dit geval de miljonairs. Wat miljonairs minder betalen zullen anderen bij moeten betalen aan belasting."

Bashir pleit daarentegen voor invoering van een extra belastingschijf voor inkomens boven de 150.000 euro.