AMSTERDAM - Voor iedereen moet hetzelfde belastingtarief van bijvoorbeeld 35 procent gelden.

Dat staat in naar de Volkskrant gelekte concepttoekomstvisie van het Strategisch Beraad van het CDA.

Voor topinkomens moet daar een extra belasting bij komen, een solidariteitsheffing. Het huidige inkomstenbelastingstelsel is te ingewikkeld, vinden de schrijvers.

Het beraad spreekt volgens de krant van een 'sociale vlaktaks' die de huidige drie belastingschijven moet vervangen. Daarnaast moeten er meer milieubelastingen komen.

Hervorming

Een hervorming van het belastingstelsel en de sociale zekerheid zou een van de peilers van de visie zijn. Het huidige stelsel zou niet alleen te ingewikkeld zijn, maar ook overmatig lenen stimuleren en arbeid ontmoedigen.

Op vervuilende producten en diensten moeten extra milieubelastingen komen. Schadelijk gedrag zou nu te eenvoudig op het milieu kunnen worden afgewenteld.

Schulden maken is volgens het beraad momenteel te goedkoop. Het aflossen van schulden zou meer moeten worden gestimuleerd. In de zorg moet daarnaast meer aandacht komen voor preventie.

Afstand PVV

Verder wordt in de visie afstand genomen van de samenwerking met de PVV. De politiek zou aanvankelijk te lang hebben weggekeken als het ging over de gevolgen van de immigratie, maar zou nu zijn 'doorgeslagen naar het andere uiterste'. Het beraad wil een 'open land' voor vluchtelingen. "Daar waar problemen bestaan is participatie en niet polarisatie de oplossing."

Het AD schreef vorige week al op basis van conceptstukken dat de partij zich opmaakt voor 'een ruk naar links'. Zo zou er meer aandacht moeten komen voor duurzaamheid en werd de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek 'onvermijdbaar' genoemd.

De koers voor de komende vijftien jaar wordt vrijdag gepresenteerd door oud-minister van Sociale Zaken en voorzitter van het beraad Aart Jan de Geus. Het volgeboekte CDA-congres buigt zich er zaterdag over.