AMSTERDAM - ''2012 zal een moeilijker jaar worden dan 2011.'' Dat zei premier Mark Rutte zondag in het tv-programma Buitenhof over de economische situatie.

''We zullen de crisis dit jaar echt met z'n allen gaan voelen. Ik vrees dat het dit jaar erger wordt''

De premier schetste dat volgens hem dit jaar de werkloosheid verder gaat stijgen, de Europese economie stagneert en dat de staatsschuld zal toenemen.

Hij zei dat Nederland aan de andere kant een sterk land is, met bijvoorbeeld een goed onderwijsstelsel. ''Dat betekent dat we er goed uit kunnen komen. Maar dan moeten we geen fouten maken dit jaar.''

Rutte gaat niet mee in de gedachte dat de noordelijke Europese landen de teugels financieel moeten laten vieren in deze woelige economische tijden. Volgens hem is dat wegens de staatsschuld niet vol te houden.

Hij zei dat in Europa de groeimachine aan moet en dat Brussel zo efficiënt mogelijk moet functioneren. Zo vindt hij niet dat de EU zich bijvoorbeeld moet bemoeien met de vraag welke kleding bouwvakkers mogen dragen.

Kansen

Na de opsomming van problemen zei Rutte zich niet te willen overgeven aan somberheid. Hij ziet ook kansen. ''Het is ook mijn taak om te zeggen: we komen eruit. Want als ik alleen zou vertellen: het wordt een moeilijk jaar en ik heb geen idee wat daarna gebeurt, dan zou je terecht kunnen afvragen, is dat nou leiderschap?

"Je moet altijd weer perspectief schetsen, een puntje aan de horizon. En daar ben ik optimistisch over. We leven in een fantastisch land, maar we zullen allemaal merken dat we door zwaar weer varen.''

Noodfonds

Nederland en Duitsland vinden dat het permanente fonds voor de euro zo snel mogelijk het tijdelijke noodfonds moet vervangen, nu Frankrijk is afgewaardeerd door kredietbureau Standard & Poors.

Rutte zei dat hij daarover gebeld had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De afwaardering van Frankrijk kan gevolgen hebben voor de triple A-status van het tijdelijke eurofonds. Landen als Duitsland en Nederland zouden mogelijk meer extra garanties moeten afgeven om de triple A-status van het fonds overeind te houden.

''Het is nu extra van belang dat we het permanente noodmechanisme zo snel mogelijk invoeren. Dan gelden de overgaranties van sterke landen niet meer, want dan gaan alle 17 landen extra geld inleggen’’, aldus Rutte.

Hij zei verder dat de afwaardering van Frankrijk al ''was ingeprijsd door de markt’’.

Extra druk

De eurolanden hebben eerder al afgesproken dat het permanente mechanisme (ESM) het tijdelijke fonds (EFSF) gaat vervangen. Dat moet in de loop van dit jaar gebeuren, maar Rutte en Merkel zetten nu extra druk op een snelle invoering.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier