DEN HAAG - De PVV zou als er nu verkiezingen worden gehouden 21 zetels halen, volgens de peiling van Maurice de Hond die zondag bekend is gemaakt. Dat waren er een week eerder nog 24.

Dat waren er even veel als de partij er nu daadwerkelijk heeft in de Tweede Kamer. Bij een peiling rond Kerstmis waren het nog 26 zetels.

De partij is volgens De Hond zijn 'electorale magie' aan het verliezen door bezwaren van de achterban tegen de bezuinigingen die de PVV als gedoogpartij mede mogelijk maakt.

De val van deze week zou komen door verdeeldheid over de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op de hoofddoek die koningin Beatrix droeg tijdens bezoeken aan moskeeën in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

Eerder deze week bleek al dat ongeveer de helft van de PVV-stemmers vindt dat ze het juist goed gedaan heeft. Landelijk is dat ruim tachtig procent.

SP

De SP blijft juist winnen. In de peiling van deze week haalt de partij 30 zetels, één meer dan vorige week en even veel als de VVD. De SP bindt niet alleen de mensen die eerder op de partij stemden, maar ontvangt ook kiezers op andere partijen.

Zo geeft 30 procent van de PvdA-kiezers aan nu op de SP te zullen stemmen. Zo'n 10 procent van de PVV-stemmers geeft aan ook die overstap te maken.

Coalitie

De VVD levert ten opzichte van vorige week een zetel in en komt uit op 30 zetels. Het CDA wint er een en heeft er nu 13. De coalitie en gedoogpartij PVV zouden nu samen 64 zetels hebben. De PvdA komt net als vorige week uit op 18 zetels, 12 minder dan de partij er nu in de Kamer heeft.

In de zetelpeiling is verder een zetel winst te zien bij GroenLinks. D66 levert een zetel in. Een opvallende winst is te zien bij de kleine partijen. De Partij voor de Dieren stijgt van twee naar drie en 50Plus van een naar twee.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.