ROERMOND - Het vrijdag uit de Limburgse PVV gezette Statenlid Cor Bosman heeft spijt over zijn opmerkingen over het PvdA-Statenlid Selçuk Özturk.

Dat liet zijn echtgenote vrijdag weten voor de NOS-camera. Bosman zelf wil niet reageren.

Volgens echtgenote Carina Bosman ging het om een flauwe grap, en was het niet de bedoeling om Özturk te beledigen. De opmerking was volgens haar gemaakt in de roes van de Statenverkiezingen ''waarin iedereen van alles riep''.

Zij vertelde verder dat Bosman om bedenktijd had gevraagd tot na het weekeinde. Maar de PVV-Statenfractie had hem dat niet gegund.

Bosman denkt na over de consequenties van het gebeurde, zei ze. Zij kon niet zeggen of Bosman zijn Statenzetel opgeeft of aanblijft als Statenlid. Bosman heeft een kruidenierswinkel in Roermond.

Geschrokken

Het Limburgse PvdA-Statenlid Selçuk Özturk is geschrokken van de uitlatingen van zijn PVV-collega Cor Bosman. ''Ik had dit niet verwacht van Bosman. Ik heb een man een jaar lang een hand gegeven, die dit soort gedachten heeft.

"Ik bedank Statenlid Harm Uringa dat hij dit naar buiten heeft gebracht. Zo'n uitspraak past niet in een beschaafd land als Nederland. Jammer dat er pas actie is ondernomen toen pers ermee naar buiten kwam''.

Wilders

Volgens Özturk wist Geert Wilders al op 5 mei van de uitlatingen van Bosman over het PvdA-statenlid. Het toenmalige PVV-statenlid Harm Uringa had Wilders op die dag hierover aangesproken. 

Volgens Öztürk had Wilders beloofd er werk van te maken. Maar dat gebeurde niet, aldus Öztürk. Uringa stapte in juli uit de PVV-fractie en ging alleen verder. Omdat Bosman almaar bleef zitten, zou Uringa met het verhaal naar de media zijn gestapt.

''Ik waarder hem dat hij de moed heeft gehad om dit naar buiten te brengen'', zei Öztürk.

Uringa was niet voor commentaar bereikbaar.