MAASTRICHT - De PVV-Statenfractie heeft Cor Bosman uit de fractie gezet naar aanleiding van een vrijdag uitgelekte mail.

Het PVV-Statenlid Cor Bosman zou daarin collega-Statenlid Selçuk Öztürk van de PvdA ''een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'' hebben genoemd.

De PVV ''betreurt de grievende uitlatingen van Dhr. Bosman'', aldus de PVV in een verklaring. ''De inhoud van de e-mail en de reactie van hem in de media zijn voor de fractie niet acceptabel''.

Sarcastisch

''Ik ben nog niet formeel van dit besluit op de hoogte gesteld”, zegt Bosman, die momenteel ergens anders verblijft dan de rest van zijn fractie.

"Ik heb een weekend bedenktijd gevraagd om me te beraden. Ik heb die zin in de mail in een opwelling geschreven. Het was sarcastisch bedoeld. Als ik iemand had willen beledigen had ik wel iets anders geschreven. De vraag of ik mijn zetel behoud, is nog niet aan de orde zolang ik niet formeel weet dat de PVV afscheid van me neemt." 

Email

De Roermondse middenstander Bosman verstuurde de gewraakte mail overigens bijna een jaar geleden. Hij reageerde daarin op een publicatie in een Roermonds huis-aan-huisblad over Öztürk, die naast Statenlid ook gemeenteraadslid in Roermond is. Öztürk haalde in dat interview uit naar de PVV.

De mail was indertijd voor de PVV geen aanleiding om stappen tegen Bosman te ondernemen. Dat gebeurde pas vrijdag, nadat de mail was uitgelekt. In juli stapte Statenlid Harm Uringa vanwege de mail uit de PVV-fractie en ging alleen verder.

Öztürk was vrijdagochtend niet voor commentaar bereikbaar. Aan dagblad De Limburger liet hij echter weten zwaar ontdaan te zijn door de uitspraak van Bosman en de kwestie eerst in de fractie te willen bespreken. "Nu zou ik te veel uit emotie reageren.”

Schade

De Limburgse PVV-fractieleider Laurence Stassen reageerde op de mail door te benadrukken dat het uitlekken van de woorden van Bosman de partij grote schade zou kunnen toebrengen.

Tegenover de krant zegt ze wel degelijk te hebben ingegrepen door Bosman op het matje te roepen. "Cor heeft zijn excuses aangeboden. De fractie, inclusief Uringa, nam daar genoegen mee."

Volgens Bosman komt het nieuws nu naar buiten omdat Uringa de partij wil beschadigen. "Uringa is een narcistische zak die de PVV als springplank heeft gebruikt om in de Staten te komen."

VVD

De coalitie van VVD, CDA en PVV in Limburg komt wat betreft de VVD niet onder druk te staan, zegt fractievoorzitter Erik Koppe van de liberale Statenfractie. ''We respecteren het besluit van de PVV-fractie. De PVV geeft een sterk signaal af. Een jaar geleden is de mail intern al besproken en daarbij zijn in klein verband excuses uitgesproken. Het is een persoonlijk drama voor de persoon in kwestie. Het is triest dat dit soort berichtgeving de positieve dingen die in Limburg gebeuren overschaduwt.'

Niet onopgemerkt

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht zei vrijdag desgevraagd, dat de publicaties over de uitspraken van de PVV'er ''niet onopgemerkt aan het OM voorbij zijn gegaan. We zijn de zaak aan het bekijken'', aldus de woordvoerster.

Excuses

De Turkse gemeenschap in Limburg eist excuses van de PVV. De Turken vinden Bosmans omschrijving ''schandalig en onfatsoenlijk''. ''De PVV bevestigt met zulke uitspraken het negatieve beeld van de partij dat heerst bij de Turken in Limburg'', zegt het Provinciaal Platform Minderheden tegenover L1. ''We begonnen de PVV eindelijk een beetje te vertrouwen, maar met dit soort uitspraken wordt dit in één klap tenietgedaan.''

Voorzitter van het Platform Aissa Meziani: ''Het is niet de eerste keer dat iemand uit de hoek van Wilders racistische uitspraken doet. In Nederland wonen veel mensen uit de derde en vierde generatie minderheden. Als er een partij is die hun steeds het gevoel geeft er niet bij te horen, zijn we niet goed bezig. CDA en VVD moeten bij zichzelf te rade gaan of ze met de juiste partij om tafel zitten.''

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive