AMSTERDAM - Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking stoort zich er niet aan dat koningin Beatrix bij haar bezoeken aan moskeeën in Abu Dhabi en Oman het hoofd heeft bedekt. 

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de ondervraagden vindt 79 procent dat Beatrix goed heeft gehandeld. Twintig procent vindt dat Beatrix het hoofd niet had moeten bedekken.

Een kleine meerderheid van 53 procent vindt dat Beatrix ook bij een bezoek aan een moskee in Nederland een sluier zou moeten dragen.

PVV-stemmers

Van de PVV-stemmers vindt 53 procent dat Beatrix geen sluier had moeten dragen. Van de CDA-stemmers is 25 procent deze mening toegedaan en van de VVD-stemmers 19 procent. Bij de linkse oppositiepartijen zijn er nauwelijks mensen die problemen hebben met de hoofdtooi van het staatshoofd.

Ruim zeventig procent vindt het goed dat Beatrix zich donderdag heeft uitgesproken tegen de kritiek van de PVV op het feit dat ze een hoofddoek droeg. Een kwart vindt dat de koningin te politieke uitspraken heeft gedaan.

Van de PVV-stemmers vindt 62 procent dat de uitspraken van Beatrix duidelijk tegen de PVV gericht waren. Verder is alleen bij het CDA een meerderheid deze mening toegedaan.

Functie

Nederland is verdeeld over de vraag of het koningschap een puur ceremoniële functie moet worden, blijkt verder uit de peiling. Van alle ondervraagden is 48 procent voor en 49 procent tegen. De meeste voorstanders zitten bij de PVV-stemmers, met 82 procent. Verder is er alleen een meerderheid onder de achterban van GroenLinks (58 procent) en SP (52 procent).

Beatrix was de afgelopen dagen op staatsbezoek in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Ze bezocht twee moskeeën, en droeg bij deze gelegenheden een sjaal over haar hoed. PVV-leider Geert Wilders noemde dat een 'trieste wanvertoning', omdat Beatrix zo het onderdrukken van vrouwen zou legitimeren.

Beatrix zei donderdag tegen journalisten dat zij de ophef over haar sluier onzin vond. In Oman is de hoofddoek helemaal geen teken van vrouwenonderdrukking, verklaarde Beatrix. Premier Mark Rutte (VVD) liet in antwoord op Kamervragen weten dat de koningin de kledingvoorschriften respecteert als zij een godshuis bezoekt.