AMSTERDAM - In de eerste Politieke Barometer van dit jaar evenaart de SP de PvdA. De fractie van Emile Roemer komt uit op 22 zetels, een stijging van vier zetels sinds de laatste peiling van 2011.

De laatste keer dat de socialisten zo hoog stonden was in maart 2008, toen Jan Marijnissen de fractie in de Tweede Kamer nog aanvoerde.

Verlies is er voor de PVV van Geert Wilders. In de week dat de gedoogpartner kritiek uitte op koningin Beatrix vanwege het dragen van een hoofddoek in een moskee in Abu Dhabi verliest de partij drie zetels en komt uit op 24.

De VVD van premier Mark Rutte wint er twee en staat nu op 35.

CDA

De recente ontwikkelingen binnen het CDA over de koers en het leiderschap vertalen zich niet in de peiling van Ipsos Synovate: de partij blijft stabiel op vijftien zetels. De gedoogcoalitie haalt met 74 zetels net geen meerderheid.

De PvdA (22), D66 (dertien), GroenLinks (zeven) en ChristenUnie (vijf) verliezen alle één zetel ten opzichte van de vorige peiling. De SGP en de PvdD blijven stabiel met respectievelijk twee en vier zetels. De ouderenpartij 50Plus doet ook weer mee en krijgt één zetel.