ABU DHABI - Koningin Beatrix heeft uit respect voor de gewoonte, traditie en conventies van de islam een hoofddoek over haar hoed gedaan bij het bezoek zondagmorgen aan de Sjeik Zayed moskee in Abu Dhabi.

''Geen hoofddoek dragen bij het bezoek aan een godshuis was geen optie. Dan had de uitnodiging voor het bezoek aan de voor de Verenigde Arabische Emiraten belangrijke moskee niet aangenomen moeten worden.''

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zondag gezegd in reactie op vragen die de PVV heeft gesteld over de verhullende kleding van koningin en prinses Máxima. Rosenthal wees erop dat de koningin ook haar kleding aanpast bij bezoeken aan een synagoge of een kathedraal.

Eerder had ook de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten dat de koningin haar hoofd bedekte 'uit respect voor de gewoontes van het ontvangende land'. De vorstin is zondag begonnen aan een tweedaags staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Lacherig

D66 reageerde zondag lacherig op de kritiek van de PVV dat met de hoofddoek van Beatrix de onderdrukking van de vrouw wordt gelegitimeerd. Wilders zet bij de Klaagmuur in Jeruzalem immers ook een keppeltje op, oordeelt de partij.

''Heel voorspelbaar'', vond fractieleider Alexander Pechthold van D66 de reactie van de PVV op de koninklijke hoofddoek. Hij zei dat hij al een tweet had gestuurd met de mededeling aan Geert Wilders of die niet moest reageren: ''En ja hoor.''

Pechtold vindt het overigens wel een mooi statement van de vorstin om als eerste agendapunt van haar staatsbezoek een moskee te bezoeken, zei hij.

Geen goed woord

Tofik Dibi van GroenLinks heeft ook geen goed woord over voor de reactie van Wilders op de hoofddoek van de koningin, die gebruikelijk is voor iedere vrouw die een moskee bezoekt: ''Een reactie heb ik zeker: het probleem is niet alleen dat collega Wilders Nederland bezighoudt met heel prijzige Kamervragen over Kinderen voor Kinderen-liedjes waarin Allah genoemd wordt, of de garderobe van onze koningin, maar dat vervolgens iedereen daarop reageert.

Deze rituele dans leidt de aandacht af van echte problemen. Nederland verkeert in een recessie en daar moeten we onze gezamenlijke verontwaardiging op richten!''

Premier Mark Rutte moet de PVV zeggen dat het niet langer acceptabel is dat Wilders het staatshoofd voortdurend als ''politiek speeltje" gebruikt, vindt VVD-prominent en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas.

Staatsbezoek koningin Beatrix aan de VAE