DEN HAAG - De SP scoort in de peiling van Maurice de Hond van deze week 29 zetels, nog twee minder dan het eigen record in mei 2007 maar alweer eentje meer dan met kerst.

De PVV zakt terug van 26 met kerst naar 24 nu. De PVV heeft doorgaans een heel loyaal electoraat, aldus De Hond.

''Maar het is nog niet eerder voorgekomen dat slechts 70 procent van de PVV kiezers uit juni 2010 aangeven PVV te blijven stemmen. 10 procent van de toenmalige PVV kiezers geeft nu aan SP te zullen stemmen. De SP krijgt er ook dik 20 procent van de PvdA-stemmers bij'', becijferde De Hond.

CDA en VVD

VVD en CDA blijven met respectievelijk 31 en 12 zetels gelijk met eind vorig jaar, de PvdA krijgt er toch nog een stoeltje bij en komt op 18. Ook alle andere partijen blijven gelijk met de peiling van kerst.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.