DEN HAAG - SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat minister Schultz (Infrastructuur) werk maakt van het verminderen van kijkfiles.

Deze files ontstaan zodra automobilisten afremmen om te kunnen zien wat zich op de tegenovergestelde rijbaan heeft plaatsgevonden.

"Een kijkfile aan de andere kant van de weg is net zo funest voor de doorstroming als het ongeluk zelf." Bashir stelt flexibele schermen voor die het zicht op de andere weghelft moeten wegnemen.

Momenteel wordt er bij ongelukken al gebruik gemaakt van schermen. Volgens Bashir zijn deze echter niet flexibel genoeg, waardoor ze nauwelijks worden ingezet. De SP'er wil dat de schermen eenvoudig in een auto van Rijkswaterstaat te vervoeren zijn.

Ook moet een agent worden ingezet om kijkende automobilisten te manen door te rijden.

Bashir: "Minister Schultz houdt net als ik van doorrijden. Ik ga er dan ook vanuit dat ze alle kansen grijpt om kijkfiles te voorkomen. Met een flexibel filescherm kan het aantal kijkfiles substantieel verminderen. Er zijn nu wel genoeg proeven geweest, tijd om het flexibele filescherm te gaan gebruiken."