AMSTERDAM - Maxime Verhagen wil niet de leider worden van het CDA. "Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt."

Dit zegt de vicepremier in een interview met Elsevier.

''Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen", aldus Verhagen.

Verhagen wil dan ook ruimte maken voor een nieuwe leider, die een einde moet maken aan de verdeeldheid in zijn partij. Deze nieuwe leider zou over enkele jaren na interne verkiezingen moeten worden aangewezen. Het CDA zit sinds het vertrek van oud-premier Jan Peter Balkenende zonder officiële leider.

Driemanschap

Het CDA wordt wordt nu geleid door een driemanschap van Verhagen als vicepremier, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Verhagen zegt tegen het tijdschrift dat hij het moeilijk vond zich terug te trekken, maar dat hij het belang van de partij voor heeft willen laten gaan.

Het plan van Verhagen voor een lijsttrekkersverkiezing zal aan de orde komen op een CDA-congres op 21 januari, waar ook het Strategisch Beraad van de partij met voorstellen komt.

Balkenende

In het interview blikt de vicepremier terug op 2010, toen Balkenende werd aangewezen als CDA-leider. Volgens hem was dit destijds een 'foute gang van zaken', waarbij de kandidatuur van Balkenende de partij werd 'opgelegd'.

"‘De leden hadden het gevoel dat ze geen keuze hadden", zegt Verhagen. ‘Het partijbestuur wilde dat Balkenende nog een keer de lijst zou trekken. Het was slikken of stikken."