AMSTERDAM - De PvdA is van plan om komend jaar nadrukkelijk de confrontatie te zoeken met de PVV van Geert Wilders. "Hoe eerder dit kabinet weg is hoe beter", zegt partijleider Job Cohen vrijdag in De Telegraaf.

Er gaat volgens Cohen in 2012 door extra bezuinigingen "een nieuwe fase" in die Wilders dwingt om te gaan "kiezen tussen de macht en zijn achterban".

"Wilders schreeuwt om te maskeren", zegt de PvdA-voorman tegen de krant. "Hij maskeert wat er allemaal gebeurt en waar hij allemaal verantwoordelijkheid voor moet nemen."

Cohen, die zegt te hopen dat de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV snel uiteen valt, noemt Wilders "een pure machtspoliticus".

Over zijn eigen partij zegt Cohen: "We hebben een moeilijk jaar gehad". Dat komt volgens hem vooral door de steun die de PvdA aan het kabinet verleende bij de eurocrisis en het pensioenakkoord.

Geert Wilders reageert vrijdagochtend via Twitter met de woorden: "Geweldig, wat een humor." Volgens de PVV-leider is Cohen "Bangig voor zijn eigen positie als "leider" van de PvdArabieren."