AMSTERDAM - De PVV in Friesland was van plan het Openbaar Ministerie op te lichten door facturen te vervalsen.

Dat zegt directeur Kees de Jong van beveiligingsbedrijf Proserve Recherche donderdag in de Volkskrant. Hij heeft aangifte gedaan, zo bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden.

Het bedrijf werd in september ingehuurd om toenmalig fractievoorzitter van de PVV Friesland Jelle Hiemstra te beveiligen.

De fractievoorzitter was namelijk in zijn woning overvallen. Het OM betaalde de kosten, maar vond de beveiliging na vier weken niet meer nodig.

Hiemstra zou hebben aangedrongen op het voortzetten van de beveiliging. De partij had hier echter geen geld voor, daarom zou de partij aan De Jong hebben gevraagd declaraties te vervalsen.

Het plan was om de factuur over de vier weken die het OM nog wel betaalde te verdubbelen. De Jong zou hebben geweigerd hieraan mee te werken.

Voorstel

Het voorstel zou zijn gedaan door Anton Melein, naast directeur van een bedrijf dat bewakers tegen piraterij levert was hij actief als beveiligingscoördinator voor de PVV. Hij zegt in de krant dat De Jong 'de weg kwijt is' en wil verder niet reageren.

Er ontstond wrijving tussen de PVV en De Jong toen Hiemstra eind oktober uit de PVV stapte vanwege onvrede over de anti-islam koers van Geert Wilders.

De Jong kreeg die maand van de partij te horen dat hij niet bij de PVV moet zijn om geld te krijgen voor zijn geleverde diensten. Omdat de opdracht van Hiemstra kwam, zou hij ook bij hem zijn nota's moeten indienen.

Van een advocaat van de PVV zou hij te horen hebben gekregen dat zijn bij de partij ingediende nota's als 'verkeerd verzonden' worden beschouwd.