AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders dreigt de stekker uit de gedoogconstructie te trekken als er door het kabinet wordt getornd aan de hypotheekrenteaftrek.

"Denken VVD en CDA toch aan het versoberen van de hypotheekrenteaftrek? Onacceptabel, dan maar verkiezingen!", zo maakt hij bekend op Twitter in reactie op een artikel in Elsevier.

De hypotheekrente is door de nieuwe miljardenbezuinigingen opnieuw in het vizier gekomen. Volgens het tijdschrift denkt het kabinet na over versobering ervan.

Aflossingsvrije hypotheek

Om de aftrek te kunnen behouden, zal volgens het blad 'worden gesnoeid in de franje'. Als mogelijke maatregel wordt een ban op de aflossingsvrije hypotheek genoemd.

Wilders gaf al eerder aan de hypotheekrenteaftrek absoluut te willen handhaven. 

''Deze zekerheid moet de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen worden. Ook VVD en CDA moeten hier hun rug recht houden'', zo zei hij eerder.

Rutte

Rutte gaf afgelopen weekend aan dat het kabinet nog altijd pal voor de afspraak staat dat er niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek. "Niemand heeft het in het vizier", zo zei hij.

"Dit kabinet heeft daar duidelijke afspraken over gemaakt en daar staan we voor."

Verhagen

De discussie rondom de aanpak van de hypotheekrenteaftrek werd echter mede opnieuw aangezwengeld door vicepremier Maxime Verhagen (CDA). 

"Je moet de bereidheid hebben om over alle noodzakelijke maatregelen te kunnen spreken", stelde hij begin december in reactie op de nieuwste economische vooruitzichten van het Centraal Planbureau (CPB).

Naar aanleiding van deze ramingen zou het kabinet bovenop de al geplande bezuinigingen van 18 miljard euro zich voorbereiden op het korten van minimaal 5 miljard euro extra in de begroting.