AMSTERDAM – Om Nederland niet verder in een recessie te laten glijden, moet er niet meer worden bezuinigd. Er moet juist meer geld in de economie gestoken worden, ook als dat betekent dat het begrotingstekort oploopt.

Dat stel SP-leider Emile Roemer dinsdag in het AD.

"Ik geloof dat het drastisch zal uitpakken als we nu nog verder de hand op de knip houden. Verder bezuinigen zal leiden tot een nieuwe ontslaggolf in Nederland, waardoor we nog meer in de recessie glijden."

Volgens de SP moet er daarom juist meer geld in de economie. Volgens Roemer kan het begrotingstekort daartoe best iets oplopen. "Een aantal landen binnen de EU is daar niet toe in staat, maar wij wel."

Het begrotingstekort zal volgens het Centraal Plan Bureau volgend jaar uitkomen op 4,1 procent van het bruto binnenlands product, waardoor bezuinigingen juist onvermijdelijk lijken te worden. Ook houdt Nederland zich al niet aan de regels uit het Europese stabiliteits- en groeipact, waarin gerekend wordt met een maximaal tekort van 3 procent.

Extra geld in de economie steken lijkt daardoor juist onverstandig, maar Roemer zegt dat hij niet alleen staat. "De SP staat niet alleen in deze mening, een steeds grotere stroming binnen de economie pleit hiervoor."