DEN HAAG - Het kabinet staat nog altijd pal voor de afspraak dat er niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek.

Die afspraak maakten VVD en CDA met de PVV bij het aantreden van het kabinet.

''Die afspraak staat'', zegt premier Mark Rutte zaterdag in een interview in De Telegraaf. ''Niemand heeft het in het vizier.''

De roep om wel iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen is de laatste tijd fors toegenomen. Onder meer De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten pleiten voor aanpassing. Eerder deden internationale organisaties het IMF en de OESO dat al.

Schuld

Zij wijzen er op dat de Nederlanders samen een enorme hypotheekschuld hebben van 644 miljard euro. Daar staat een woningwaarde van zo'n 1100 miljard euro tegenover, maar die daalt. Bovendien moet het kabinet volgend voorjaar besluiten over nieuwe bezuinigingen van waarschijnlijk tussen de 5 en de 10 miljard euro.

Vicepremier Maxime Verhagen gaf onlangs aan dat er dan geen heilige huisjes meer zijn. Maar volgens Rutte was dat geen verwijzing naar de hypotheekrenteaftrek. ''Omdat heilige huisjes over de hypotheekrenteaftrek zou gaan? Hij kan daarmee ook ontwikkelingssamenwerking hebben bedoeld. Hij heeft de aftrek niet genoemd."

Pittig

Rutte voorspelt dat 2012 ''een pittig jaar'' zal worden voor het samenwerkingsverband dat de regeringspartijen VVD en CDA hebben met gedoogpartner de PVV. Hij is tevreden over de samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

''Daar waar de PVV haar handtekening heeft gezet, levert de PVV. Het is nog niet één keer voorgekomen dat ze daar proberen onderuit te komen. Dus het wordt een zwaar jaar, maar we komen er wel uit.''