AMSTERDAM - Ministeries zijn dit jaar 11,5 miljoen euro kwijt aan het beantwoorden van schriftelijke of mondelinge Kamervragen. Dat is 3750 euro per vraag.

Dat blijkt uit een berekening van het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft het Nederlands Dagblad in de editie van zaterdag.

In 2004 schatte het departement nog dat een Kamervraag 1750 euro kost. Uit de nieuwe berekeningen blijkt verder dat één aangenomen motie 7500 euro kost, en de ambtelijke voorbereiding van één debat vijftienduizend euro.

De ministeries geven jaarlijks dertig miljoen euro uit aan het 'bedienen' van de Tweede Kamer.

Verspilling

De cijfers waren opgevraagd door VVD-fractievoorzitter Stef Blok, die zich ergert aan de verspilling van overheidsgeld. Blok ziet in de cijfers reden om er opnieuw bij zijn collega's op aan te dringen zich te matigen.

"In ieder verkiezingsprogramma stond dat we moeten bezuinigen op ambtenaren", zegt Blok in de krant. "Maar de Kamer zorgt zelf voor enorm veel bureaucratie met moties en vragen die er alleen voor het effect zijn."

Het aantal is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen, zegt de fractievoorzitter, die vindt dat dat het landsbestuur niet heeft verbeterd.