AMSTERDAM - De leden van de PvdA hebben Tweede Kamerlid Hans Spekman gekozen als hun nieuwe partijvoorzitter. Hij volgt Lilianne Ploumen op.

De uitslag van de ledenraadpleging is woensdag in Den Haag bekendgemaakt.

Spekman kreeg 81,8 procent van de stemmen. Nummer twee Piet Boekhoudt, voorzitter van de PvdA-afdeling in Groningen, kreeg 9,8 procent en René Kronenberg uit Rotterdam 8,3.

Ploumen kondigde begin oktober onverwacht haar vertrek aan. Ze wilde haar opvolger de tijd geven zich goed in te werken op weg naar nieuwe verkiezingen. De PvdA-leden konden vervolgens de afgelopen weken hun stem uitbrengen op de drie kandidaten.

Trots

Spekman zei in een eerste reactie ''hartstikke trots'' te zijn. ''De PvdA is de partij die in mijn bloed zit en in het bloed van mijn ouders en van mijn opa en oma.'' Hij zei ontzettend veel zin te hebben in het partijvoorzitterschap.

Hij herhaalde dat de partij wat hem betreft activistischer moet worden en verkondigde opnieuw zijn ambitie om het ledental op te krikken tot 100.000. Nu heeft de PvdA zo'n 55.000 leden.

Volgens Spekman gaat het niet slecht met linkse partijen maar is meer strijd en zelfbewustzijn nodig. De strijd tegen het ''snelle geld'' ziet hij als een persoonlijke ambitie. ''We hebben als PvdA de laatste jaren ook idealen laten verwateren.''

De nieuw gekozen voorzitter zei een fan te zijn van huidig PvdA-leider Job Cohen. Die zei op zijn beurt de plannen van Spekman met de partij toe te juichen. ''We zijn heel verschillend maar ik zie uit naar de samenwerking'', aldus Cohen.

Jeroen de Lange

Jeroen de Lange wordt de opvolger van Hans Spekman, als die de Tweede Kamer verlaat. De Lange is nu manager bij ontwikkelingsorganisatie Cordaid en werkte hiervoor onder meer voor de Wereldbank en was diplomaat en mensenrechtenactivist.

De PvdA heeft woensdag bevestigd dat De Lange Spekman opvolgt. Journalist Myrthe Hilkens komt ook in januari in de PvdA-fractie, voor Sharon Dijksma, die met zwangerschapsverlof gaat. Hilkens verving eerder al Nebahat Albayrak tijdens haar zwangerschapsverlof.