AMSTERDAM - Een paar duizend middelbare scholieren hebben woensdag op het Museumplein in Amsterdam geprotesteerd tegen langere lestijden.

De leerlingen vinden dat ze door plannen van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt worden opgehokt.

''Een middelbare school is geen oppascentrale en leraren zijn geen toezichthouders’’, zei bestuurder Joany Krijt van vakbond CNV Onderwijs tijdens de bijeenkomst.

Opgehokt

Van Bijsterveldt - die zelf afwezig was bij het protest - wil het aantal lesuren verhogen naar 1040 per jaar voor leerlingen van de eerste en tweede klas. De leerlingen vrezen dat ze 'opgehokt worden', vooral omdat er niet genoeg docenten voorhanden zouden zijn om die lesuren vol te maken.

De Eerste Kamer moet nog instemmen met het plan, het wordt waarschijnlijk ergens in februari behandeld. De demonstranten hopen de leden van de Senaat nog op andere gedachten te kunnen brengen met de protesten.

Onrustig

Tegen het eind van de middag leek de manifestatie uit de hand te lopen. Een paar jongeren gooiden met zwaar vuurwerk. De politie zette waterkanonnen en agenten te paard in om de scholieren uit elkaar te drijven.

Tien jongeren zijn aangehouden, een van hen had zwaar illegaal vuurwerk bij zich. ''Het was even onrustig'', aldus een woordvoerder van de politie. Naar verwachting worden alle opgepakte relschoppers woensdagavond weer naar huis gestuurd.

Vervoer

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias kreeg van leerlingen van een Friese school te horen dat de busreis voor hen was betaald door hun school.

De VVD in de Tweede Kamer eist opheldering van minister Van Bijsterveldt over scholen die het vervoer van hun leerlingen zouden hebben betaald om bij de protestbijeenkomst in Amsterdam te kunnen zijn. ''Dat is natuurlijk belachelijk en misbruik van onderwijsgeld'', aldus Elias.

Scholierenorganisatie LAKS noemde de demonstratie na afloop een groot succes. In januari zijn er opnieuw stakingen tegen het beleid, dan van docenten.

In 2007 kwamen de scholieren ook al in actie tegen de ophokuren.

Bekijk alle lezersfoto's van het protest op NUfoto

Scholieren protesteren