AMSTERDAM - De jonge Limburgse Angolees Mauro Manuel heeft een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden verworven. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten.

Mauro, wiens dreigende uitzetting grote commotie veroorzaakte, is heel blij en opgelucht, aldus zijn raadsman.

Een studievisum was voor hem de enige mogelijkheid voorlopig in ons land te blijven.

Studiejaar

Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel heeft de aanvraag dinsdag ingewilligd. Mauro krijgt een verblijfsvergunning voor de (gebruikelijke) duur van het studiejaar, tot 1 september 2012. Deze vergunning kan worden verlengd.

Mauro hoopt zich nu in alle rust aan zijn opleiding te kunnen wijden, aldus de raadsman. De jongen vervolgt zijn ROC-opleiding ICT.

Crisis

De 18-jarige Mauro kwam op zijn tiende naar Nederland, maar moet van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) het land verlaten. De kwestie leidde eind oktober n tot een grote interne crisis bij het CDA. De 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vonden dat Mauro in Nederland moet kunnen blijven.

Uiteindelijk kwam het CDA met een motie om Mauro de beoordeling van zijn studievisumaanvraag in Nederland te mogen afwachten. Eigenlijk mag zo'n aanvraag niet uit Nederland worden gedaan.