LEIDEN - De partijen in de gedoogcoalitie hebben afgesproken niet meer te speculeren over op welk terrein eventuele extra bezuinigingen gedaan worden. 

Dat zei premier Mark Rutte maandag bij de opname van het tv-programma College Tour.

Rutte wees erop dat de PVV graag meer besparingen ziet op ontwikkelingssamenwerking, het CDA mogelijk niet op de hypotheekrenteaftrek en de VVD op de omroepen. ,

''Maar we moeten stoppen met dat soort uitspraken, stoere dingen roepen.''

Volgens Rutte is afgesproken dat niet meer te doen tot duidelijk is of extra bezuinigingen bovenop het pakket van 18 miljard euro echt nodig zijn. Dat moment is in februari of maart volgend jaar.

Onderwijs

In het tv-programma krijgen studenten de mogelijkheid om de prominente gast vragen te stellen. Tegenover de Leidse studenten verdedigde Rutte onder meer besparingen in het onderwijs. Over mensen in de bijstand zei hij dat ''het geen vetpot is, maar ook geen armoede''.

In Nederland over armoede spreken is volgen Rutte onjuist. Armoede kan voorkomen, maar komt dan omdat mensen de weg naar voorzieningen niet kunnen vinden.

Kerk

Ook actualiteiten kwamen aan bod. Over recente bevindingen van de commissie-Deetman over misbruik in de katholieke kerk zei Rutte dat hij persoonlijk vindt dat verjaring voor deze misdrijven niet aan de orde zou moeten zijn.

Maar hij sprak op persoonlijke titel en zei dat beleid hierover in handen is van minister Ivo Opstelten (Justitie) en dat Nederland te maken heeft met Europese regels.

Donner

De benoeming van Piet Hein Donner bij de Raad van State was procedureel transparant, betoogde Rutte nog eens. Dat D66'er Alexander Rinnooy Kan bij voorbaat kansloos was voor de baan, ontkende hij. Tijdens de uitzending werd Opstelten gebeld door Rutte om dat nog eens te onderstrepen. Opstelten leidde de procedure.

De ongetrouwde Rutte kreeg zelfs nog een huwelijksaanzoek van een 21-jarige studente. Maar dat voorstel, en eenzelfde verzoek iets later van een mannelijke student, liet de politicus van het jaar lachend aan zich voorbijgaan.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Mark Rutte in College Tour