DEN HAAG - Een groep bekende Nederlanders is maandag een campagne begonnen om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor een 'kinderpardon'. Daarmee willen ze regelen dat jonge vreemdelingen in Nederland kunnen blijven.

Daarmee willen ze regelen dat jonge vreemdelingen in Nederland kunnen blijven.

Onder de BN'ers zitten mensen als Angela Groothuizen, Marco Borsato, Khalid Boulahrouz, Jörgen Raymann, Jan Mulder, Thomas Acda, Filemon Wesselink en Vincent Bijlo.

GroenLinks-leider Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi steunen de actie en willen er in de Tweede Kamer een vervolg aan geven. Het kinderpardon zou moeten gelden voor ongeveer 1000 tot 2000 kinderen, die hier al zo lang zijn dat ze hier inmiddels zijn geworteld.

Petitie

Nu in de weken rond Kerstmis worden mensen opgeroepen het initiatief te steunen en op de internetsite kinderpardon.nu een petitie te ondertekenen. De bedoeling is deze te overhandigen aan minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie.

De bekende Nederlanders en GroenLinks willen dat de groep uit de onzekerheid wordt gehaald en tumultueuze debatten, zoals rond de Angolese jongen Mauro bespaard blijft.

Toekomst opbouwen

''Geef ze de kans om een mooie toekomst in Nederland op te bouwen. Geef ze de kans om mee te bouwen aan een mooie toekomst voor Nederland. Geef ze een kinderpardon!", aldus de BN'ers en GroenLinks.

''Limburgser dan Vlaai. Noord-Hollandser dan kaas. Frieser dan de Elfstedentocht. En Zeeuwser dan het meisje. Dat zijn de kinderen die ons land moeten verlaten," schrijven ze in de petitie.

''Als wij niks doen, ligt hun toekomst in Irak, Afghanistan, Eritrea, Angola. Landen waar ze de taal niet van spreken, waar ze niemand kennen, waar ze vreemden zijn. Wij laten dit niet gebeuren. Deze kinderen horen hier.''

Weinig hoop

Een brief van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel), die juist maandag naar de Tweede Kamer ging, lijkt de initiatiefnemers vooralsnog weinig hoop te bieden. De bewindsman wijst erop dat hij rechterlijke uitspraken en bestuursrechtelijke beslissingen waartegen geen beroep meer mogelijk is, moet uitvoeren.

Ook is hij bang voor het geven van ongegronde hoop. Hij is juist bezig vreemdelingen sneller duidelijkheid te geven over hun perspectief op verblijf in Nederland en wil maximale inzet op terugkeer als daartoe moest worden besloten.