HILVERSUM - Premier Mark Rutte (VVD) is dit jaar, net als in 2010, door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar.

De liberaal wordt beschouwd als ''een evenwichtskunstenaar'' die kundig laveert om voor het beleid van zijn minderheidskabinet van VVD en CDA meerderheden in de Tweede en Eerste Kamer te verwerven.

De uitslag van de jaarlijkse peiling onder de parlementaire pers is zondag door de NOS op Radio 1 bekendgemaakt. Als tweede eindigde SP-leider Emile Roemer.

Hij wordt omschreven als ''het levende bewijs dat links niet zuur hoeft te zijn'' en de ''enige echte oppositieleider''.

Allemansvriendje

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) wordt als derde beste politicus genoemd. ''Geen allemansvriendje, maar kan toch compromissen sluiten. Zijn ministerschap is na de pensioendeal eigenlijk al geslaagd'', luidt het oordeel.

SGP-leider Kees van der Staaij is de nummer vier. Hij weet concessies binnen te slepen bij het minderheidskabinet als deze de kleine partij nodig heeft voor een meerderheid in de Senaat.

Minister Jan Kees de Jager (Financien, CDA) staat op vijf wegens zijn rol in het bestrijden van de eurocrisis.

Politiek talent

Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie werd verkozen tot politiek talent van dit jaar. Schouten ''manifesteert zich moeiteloos als nieuwkomer in de Kamer'' op de ingewikkelde financiële portefeuille met onderwerpen als de eurocrisis en problemen bij pensioenfondsen.

Als tweede is GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff verkozen en als derde beste talent wordt VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert genoemd.

Commissie De Wit

Grashoff heeft indruk gemaakt als ondervrager bij de Commissie De Wit, die de aanpak van de kredietcrisis van de afgelopen jaren onderzoekt. Hennis-Plasschaert wordt getypeerd als ''een authentiek VVD-politica die ook controversieel tegendraads geluid durft te laten horen''.

Wel wordt als minpunt genoemd dat ze wegens de eenheid in de VVD-fractie tegen een motie over de aanpak van weigerambtenaren heeft gestemd.

Mark Rutte politicus van het jaar