DEN HAAG - Oppositiepartijen SP en D66 zijn over het gehele jaar 2011 de grootste winnaars in de politieke peiling van Maurice de Hond.

De SP staat aan het eind van dit jaar op een winst van 8 zetels ten opzichte van een jaar eerder. D66 scoort 4 zetels hoger. De grootste verliezers zijn regeringspartij CDA en GroenLinks in de oppositie.

Dat blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling van De Hond. Als er nu verkiezingen waren zou het CDA 5 zetels minder krijgen in de Tweede Kamer ten opzichte van eind 2010. GroenLinks scoort 4 zetels lager.

De andere regeringspartij, VVD, verliest 2 zetels en gedoogpartner PVV raakt 1 plek in de Kamer kwijt in vergelijking met een jaar eerder. In totaal staat de regerings- en gedoogcoalitie hiermee 8 zetels in de min als de stand wordt vergeleken met eind vorig jaar.

De coalitie zou nu 71 zetels krijgen. In werkelijkheid hebben VVD, CDA en PVV sinds de verkiezingen in juni vorig jaar een nipte meerderheid van 76 van de 150 Kamerzetels.

Beste beoordeling

Premier Mark Rutte krijgt voor zijn prestaties over heel 2011 de beste beoordeling. De minister-president scoort gemiddeld een 6,4. Eigenlijk krijgt hij alleen van SP-kiezers een echte onvoldoende. Rutte is ook de enige van de ministersploeg die van PVV-stemmers een voldoende krijgt.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is goede tweede met een 6,2. Zijn Justitie-collega Ivo Opstelten staat derde met een 5,5. De hele ministersploeg krijgt voor 2011 gemiddeld een 4,8 als rapportcijfer.

Roemer

Van de fractievoorzitters in de Kamer krijgt Emile Roemer de meeste waardering. Hij krijgt gemiddeld een 6,5. Zelfs stemmers op PvdA, CDA en GroenLinks geven Roemer een hoger rapportcijfer dan hun eigen fractieleider.

Alleen van PVV-kiezers krijgt de SP'er geen voldoende, maar een matige 5. Als tweede krijgt D66-leider Alexander Pechtold een 5,8.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.