HILVERSUM - Bisschoppen moeten volgens vicepremier Maxime Verhagen ''zichzelf heel duidelijk de vraag stellen waar zij hun eigen verantwoordelijkheid onvoldoende of niet hebben nagekomen'' bij het voorkomen en tegengaan van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat zei de CDA-bewindsman zaterdag bij radioprogramma Tros Kamerbreed.

''Ik ben geen bisschop, maar als ik hiervoor verantwoordelijk zou zijn, zou ik voor mezelf zeggen: ben ik wel de juiste man op de juiste plaats.

Het antwoord zou voor mijzelf zijn: nee'', aldus Verhagen. ''Ik zou het voor mezelf niet kunnen verkroppen als ik het had toegelaten.''

Brief

De Nederlandse bisschoppen hebben een brief over het misbruik van kinderen in de Rooms-Katholieke Kerk gestuurd aan de parochies, met het verzoek deze voor te lezen tijdens de zondagsmis.

Aanleiding voor de brief zijn de vrijdag gepresenteerde uitkomsten van het onderzoek dat de commissie-Deetman deed naar het seksueel misbruik in rk-instellingen.

In de brief zeggen de bisschoppen onder meer ''geschokt'' te zijn door het gedrag van de daders en ''diep beschaamd voor de momenten waarop een aantal verantwoordelijken van de Kerk niet de juiste maatregelen heeft getroffen om het leed te doen stoppen''.

Helpen

Bisschop Gerard de Korte (Leeuwarden-Groningen) denkt niet dat slachtoffers zitten te wachten op het aftreden van de huidige bisschoppen.

''Wel dat de huidige bisschoppen zodanig handelen dat ze geholpen worden'', aldus De Korte zaterdag in Kruispunt Radio.

Jaarbeurs

Wim Deetman heeft zaterdagmiddag in de Jaarbeurs in Utrecht veel vragen en opmerkingen gekregen van slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).

Naar de besloten bijeenkomst kwamen 300 tot 350 mensen, aldus een woordvoerder van de commissie-Deetman. Dat waren niet allemaal slachtoffers, sommigen hadden een familielid of een vertrouwenspersoon meegenomen.

Uitleg

Deetman gaf zaterdag eerst tekst en uitleg over het rapport. Daarna konden mensen vragen stellen. ''Dat gebeurde aan de lopende band'', aldus de woordvoerder. ''Die vragen gingen over de inhoud van het rapport en waren soms ook kritisch, bijvoorbeeld over de afbakening van het onderzoek''.

De gezamenlijke slachtoffergroepen, die zich hebben verenigd in de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik, noemde het een belangrijke middag.

Emoties

''Er werden heel veel emoties zichtbaar'', aldus een vertegenwoordiger. ''We moeten nog veel bijeenkomsten organiseren. Er is zowel bij slachtoffers als hun partners een enorme behoefte om hun verhaal kwijt te kunnen.'' Bovendien komen er nog steeds mensen bij. ''Vandaag op weg hiernaartoe kreeg ik al acht nieuwe meldingen binnen.''

Hoewel de commissie is opgeheven, zal ze over een half jaar en over 5 jaar, wanneer de kerk gaat melden hoe het staat met de aanpak van de problematiek, opnieuw publiekelijk reageren.

Misbruik Katholieke Kerk