Huisartsen slepen Schippers voor rechter

DEN HAAG - De Landelijke Huisartsen Vereniging sleept minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor de rechter.

De LHV vindt dat de minister hen onrechtvaardig financieel laat bloeden. Een woordvoerster heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De minister en de huisartsen steggelen al maanden over bezuinigingen die de minister hen wil opleggen. De huisartsen hebben volgens haar de afgelopen tijd te veel geld uitgegeven.

Dat geld wil ze nu terugvorderen. De huisartsen vinden dat principieel onjuist. Ze zijn juist op verzoek van de minister meer taken gaan uitvoeren, stellen ze.

Zo is het de bedoeling dat patiënten voor eenvoudige ingrepen niet meer bij het ziekenhuis aankloppen, maar bij de huisarts, die immers goedkoper werkt. Het is volgens hen onrechtvaardig om hen vervolgens te straffen voor die extra omzet.

Eindbod

De minister zegt dat ze de huisartsen een aantal keer tegemoet is gekomen. Schippers deed de huisartsen vrijdag juist een laatste bod om het voortslepend conflict tot een einde te krijgen.

Ze verlaagt nog een keer met 14 miljoen euro het bedrag aan te veel gedeclareerde kosten die teruggevorderd worden. In het begin ging het om 132 miljoen euro, in het laatste bod gaat het nog om 74 miljoen.

De huisartsen verwijten haar met cijfers te goochelen. Volgens hen moeten ze 98 miljoen inleveren. De kans bestaat dat ze over 2011 ook weer moeten terugbetalen.

Uiterste

De minister liet vrijdagavond weten ''echt tot het uiterste te zijn gegaan om de LHV tegemoet te komen.'' De minister zegt dat de pijn eerlijk verdeeld moet worden.

''Het zou unfair zijn de rekening van de overschrijdingen alleen bij de patiënt en premiebetaler neer te leggen. Bovendien, buiten woedt een ernstige financieel-economische crisis.'' De minister zegt de uitkomst van de gang naar de rechter af te wachten.

Lees meer over:
Tip de redactie