DEN HAAG - De internationale tabakslobby volgt met argusogen hoe de Nederlandse minister Edith Schippers antirookmaatregelen afschaft dan wel afzwakt.

De tabaksindustrie probeert andere westerse landen het Nederlandse voorbeeld te laten volgen om bijvoorbeeld rookverboden in te trekken. Dat heeft directeur Lies van Gennip van STIVORO vrijdag gezegd.

STIVORO is de organisatie die in Nederland het roken ontmoedigt. Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft per 2013 de subsidie voor STIVORO stopgezet.

Ze heeft vorig jaar november al het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel ingetrokken. Ook is de vergoeding van de medicijnen geschrapt die mensen helpen bij het stoppen met roken.

Schippers vindt dat stoppen met roken een verantwoordelijkheid van burgers zelf is. Ze vindt dat de overheid daar geen geld aan moet uitgeven.

Publiek debat

Volgens STIVORO worden de uitspraken van Schippers tot in Australië gebruikt in debatten tussen voor- en tegenstanders van rookverboden. De STIVORO-directeur zegt dat tabaksfabrikanten veel geld investeren in het publieke debat over roken.

Woordvoerder WillemJan Roelofs van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) betwist dat. Volgens hem gaat er veel meer geld om bij de organisaties die strijden voor rookverboden. ''Zij krijgen miljoenen, wij nog niet eens één miljoen.'' Hij ontkent ook dat de tabakslobby grote invloed heeft op politici en hun beleid in de wereld.