DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wordt vicepresident van de Raad van State. 

De ministerraad heeft vrijdag zijn benoeming afgerond.

Hij treedt per direct af als minister en wordt in het kabinet opgevolgd door CDA-politica Liesbeth Spies. Zij is momenteel gedeputeerde in Zuid Holland en was eerder in de Tweede Kamer vicefractievoorzitter.

Donner volgt per 1 februari PvdA'er Herman Tjeenk Willink op. 

Cohen

Donner was lang de ideale kandidaat, maar doordat zijn benoeming op zich liet wachten namen de speculaties toe. Zo zou premier Rutte ook PvdA-leider Cohen hebben gepolst.

Ook zou er binnen de Raad van State weerstand zijn tegen Donner, omdat er getwijfeld werd aan zijn onafhankelijkheid.

Andere kandidaten die afgelopen maanden de revue passeerden zijn RvS-lid Yvonne Timmerman-Buck en oud-Justitieminister Ernst Hirsch Ballin.

Benoeming

Het kabinet heeft bij de benoeming van de nieuwe vicepresident een zorgvuldige afweging gemaakt, zei minister-president Mark Rutte vrijdag.

Ook Opstelten sprak tegen dat vooraf was afgesproken dat Donner naar de Raad van State zou gaan.

Spies

Spies zat acht jaar in de Tweede Kamer en heeft als pré dat ze binnen het CDA goed overweg kan met zowel partijvoorzitter Ruth Peetoom als vicepremier Maxime Verhagen.

Nadat partijvoorzitter Henk Bleker vorig jaar toetrad tot het kabinet Rutte werd Spies korte tijd waarnemend partijvoorzitter.

Spies noemde het ''heel bijzonder om 's ochtends als gedeputeerde van Zuid-Holland de deur uit te gaan en 's avonds als minister van Binnenlandse Zaken thuis te komen''. ''En van Koninkrijksrelaties!'', vulde Donner inderhaast aan.

Spies vindt de benoeming een hele eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid, zei ze. Ze is blij dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) het pakket integratie van Donner overneemt.

Spies heeft een ''stevige afweging'' achter de rug, vertelde ze. Maar ''gaandeweg kwam er een buitengewoon overtuigend en indringend appel'' om het te doen.

Tjeenk Willink

Tjeenk Willink was sinds 1997 vicepresident het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet. Donner was van juli 2002 tot 21 september 2006 minister van Justitie in drie kabinetten onder leiding van CDA-premier Jan Peter Balkenende.

Donner trad in 2006 af vanwege de Schipholbrand. In het vierde kabinet-Balkenende was hij minister van Sociale Zaken. Vorig jaar oktober nam Donner zitting in het minderheidskabinet van VVD en CDA als minister van Binnenlandse Zaken.

Donner naar Raad van State