
Senaat wijst verbod onverdoofd slachten af
Het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had eerder nog de steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gekregen.
Dinsdag was er daarentegen veel kritiek vanuit de Senaat te horen op de manier waarop Thieme een eind wil maken aan de slachtmethode die in haar ogen veel extra pijn en stress veroorzaakt bij dieren.
Verscheidene partijen vroegen zich af of de beperking van het dierenleed een beperking van de godsdienstvrijheid wel rechtvaardigt. Alleen de Partij voor de Dieren, PVV, 50PLUS en OSF waren uitgesproken positief.
Nadat de afgelopen weken de VVD in de Senaat al liet weten het initiatief niet te kunnen steunen, haakte dinsdagnacht ook de PvdA af.
Thieme
''Linksom of rechtsom: ik ga hier gewoon mee door.'' Marianne Thieme is niet teneergeslagen nadat de Eerste Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag haar plan om een einde te maken aan het onverdoofd -ritueel- slachten afwees.
''Dit is een tussenstap. Ik word hier alleen maar strijdbaarder van'', aldus Thieme die 3 jaar aan het voorstel werkte. Ze is benieuwd hoe de partijen kunnen verantwoorden dat het dierenleed dat ze zien bij ook deze manier van slachten nu gewoon kan doorgaan. ''Dit maakt de kloof met mensen in de maatschappij die hier iets aan willen doen alleen maar groter.''
CMO
Het Contactorgaan Moslim Overheid (CMO) is opgelucht dat het verbod op rituele slacht dinsdagnacht niet door de Senaat kwam. ''We zijn met onzekerheid naar binnen gegaan en met een zekere zekerheid naar buiten gekomen", liet Ibrahim Wijbenga van het CMO weten.
Het CMO voelt zich gesteund door het feit dat de grondwet wordt nageleefd. ''Wij gaan nu de brief bestuderen die staatssecretaris Bleker ons zal sturen."
Wijbenga stelt dat de vlag echter nog niet wordt uitgehangen. ''We zijn uiterst bezorgd over de reputatieschade die wij hebben opgelopen door de kwestie."
NIK
Ook het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) reageert opgelucht. ''De Kamer en de staatssecretaris hebben gelukkig gezien dat deze wet zo niet ingevoerd kan worden", zegt Ruben Vis, secretaris van het NIK.
Binnen de joodse gemeenschap was volgens Vis veel onrust vanwege het mogelijke verbod. ''Wij hopen dat dat nu afgenomen is."