DEN HAAG - Werk, werk, werk is volgens een meerderheid van de Tweede Kamer nodig om sterker uit de economische crisis te komen.

Tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken werden minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag vooral door oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks, maar ook door regeringspartij CDA, aan de tand gevoeld over hun 'banenplan' en hervormingen op de arbeidsmarkt.

CDA'er Eddy van Hijum benadrukte dat bezuinigen nodig is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar uitte ook zijn zorgen over de oplopende werkloosheid. Hij vreest onder meer dat veel jongeren geen werk vinden.

Er zijn nu meer schoolverlaters. Jongeren die bij de vorige crisis nog besloten langer door te leren, zijn daarmee nu wel klaar. Van Hijum wil ''een verloren generatie'' voorkomen.

Flexcontracten

Het CDA-Kamerlid zei wel oren te hebben naar een voorstel van GroenLinks om een oude crisismaatregel, waarbij het mogelijk is jongeren langer achter elkaar in flexcontracten te laten werken, te vernieuwen en te verlengen.