AMSTERDAM - Als coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV het niet eens worden over extra bezuinigingen, moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Dat vindt PvdA-leider Job Cohen. Hij voelt er niets voor om de plaats van de PVV als gedoogpartner over te nemen.

Na de tegenvallende cijfers die het Centraal Planbureau dinsdag publiceerde lijken extra bezuinigingen onvermijdelijk.

Volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zijn aanvullende maatregelen 'onontkoombaar' en zijn er daarbij geen taboes.

Hypotheekrenteaftrek

VVD-fractievoorzitter Stef Blok en PVV-leider Geert Wilders verklaarden dinsdagmiddag dat wat hen betreft morrelen aan de hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar is.

Het is maar de vraag of de VVD, het CDA en de PVV elkaar kunnen vinden in andere ingrepen zoals het versoepelen van het ontslagrecht, het beperken van de hoogte en duur van de ww-uitkering of het eerder verhogen van de AOW-leeftijd.

Stembus

Mochten de drie partijen er niet uitkomen, schiet de PvdA de regeringspartijen niet zomaar te hulp. "Ik zou ook niet weten hoe we dan zouden moeten aanschuiven", zei Cohen dinsdag. Een gang naar de stembus is wat hem betreft dan onvermijdelijk.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is dezelfde mening toegedaan. Als de VVD en CDA bij GroenLinks aankloppen om te praten over steun voor extra bezuinigingen, wil ze ook dat er opnieuw wordt gekeken naar de huidige bezuinigingen van het kabinet die haar partij niet zinnen. "Dit kan niet zonder verkiezingen."

Lees alles over de schuldencrisis