UTRECHT - Het voorstel van de PvdA voor een minimumtarief voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) valt slecht bij de doelgroep. Minimumtarieven horen niet bij ondernemerschap en kunnen de tarieven juist onder druk zetten.

''Het is allerprachtigst bedoeld'' zegt Charles Verhoef, voorzitter van FNV ZBO voor zelfstandigen in de bouw. ''Ook wij streven naar fatsoenlijke tarieven voor zzp'ers''.

Maar de weg van de PvdA en ook de hoogte van het voorgestelde tarief (150 procent van het minimumloon) spreken hem niet aan.

Verhoef wil het niet via de wet of cao-afspraken regelen. Dat hoort niet bij het ondernemerschap, vindt hij. Zijn bond probeert het liever via afspraken met opdrachtgevers.

Te laag

Het minimumtarief dat de PvdA voorstelt van minstens 150 procent van het minimumloon is veel te laag, aldus Verhoef. Voor een 23-jarige in de bouw zou dat neerkomen op 13,50 euro per uur, heeft hij uitgerekend. ''Gelukkig liggen de tarieven veel hoger''.

Want wil een zzp'er-vakman evenveel overhouden als een vakman in loondienst, moet hij per uur 42,50 euro krijgen, stelt Verhoef. Want de zzp'er moet daarvan ook zijn pensioen, verzekeringen, auto, boekhouder etc van betalen.

Ondernemerschap

Zo'n minimum zet de tarieven juist onder druk, aldus Verhoef. Ook Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, is daar bang voor. ''Minimumtarieven horen niet bij het ondernemerschap'', zegt zij. Gonggrijp erkent dat er sectoren zijn waar zelfstandigen werken van wie je je kan afvragen of het wel zzp'ers zijn en die tegen hele lage tarieven werken.

''Maar voer je in één secor een minimumtarief in , dan slaat dat over naar andere''.

Zij ziet een oplossing in een formulering van een goede definitie van zzp'ers, die uitsluit dat wordt gewerkt voor tarieven van 12 euro per uur.