DEN HAAG – Prominente PvdA-leden met een Joodse achtergrond willen dat de PvdA-fractie in de Eerste Kamer zich vandaag uitspreekt tegen een mogelijk verbod op ritueel slachten.

Dat staat in een notitie die in handen is van NU.nl. Als de PvdA het advies van de Joodse leden volgt, dan is de kans groot dat het verbod alsnog sneuvelt.

Prominente Joodse PvdA-leden zoals oud-burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam en ex-Tweede Kamerlid Harry van den Bergh hebben de notitie ondertekend.

De groep keert zich tegen het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om de koosjere- en halalslacht te verbieden in Nederland.

Volgens de PvdD zouden dieren tijdens de rituele slacht extra lijden omdat ze dan niet verdoofd worden. In de Tweede Kamer kreeg de partij al een meerderheid achter zich, waaronder de PvdA-fractie.

Vandaag buigt de Eerste Kamer zich over het plan. Daar neemt de PvdA qua stemverhoudingen een sleutelrol in. 

Intolerant

"Dit wetsvoorstel is intolerant tegen religieuze minderheden en tast de onze grondwet aan, waarin godsdienstvrijheid wordt gegarandeerd", zegt ondertekenaar Ed van Thijn.

Volgens de PvdA’er, tevens oud-lid van de Eerste Kamer, zit het voorstel slecht in elkaar. Het wetsvoorstel heeft een uitzonderingsbepaling dat rituele slacht toch toestaat als wetenschappelijk wordt aangetoond dat dieren tijdens deze slacht niet meer lijden dan normaal.

Dat is onuitvoerbaar, meent Van Thijn. "Het is wetenschappelijk en in de praktijk niet bewezen dat rituele slacht minder pijnlijk is. Deze bepaling is alleen gemaakt als gebaar naar de Joodse en Islamitische gemeenschappen."

In de Tweede Kamer gaf de bepaling de doorslag in de stem van de PvdA. Van Thijn: "Als ik vandaag nog in de Eerste Kamer zou zitten, dan zou ik tegen zijn."

Hypocriet

Volgens ex-parlementariër Harry van den Bergh verloochent de PvdA zijn Joodse gezicht. "Na de Tweede Wereldoorlog heeft de partij tal van Joodse leden gehad die zich als minister, parlementariër of burgemeester hebben ingezet. Voor partijleden met een Joodse achtergrond zou het een grote teleurstelling zijn als de partij dit wetsontwerp aanvaart."

Bovendien is het plan hypocriet, stelt Van den Berg. "Bij een verbod op ritueel slachten kunnen Joden en moslims hun vlees gewoon uit het buitenland importeren. Dan dien je jezelf af te vragen of het wel zin heeft om deze wet in te stellen."

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer was onbereikbaar voor commentaar.