AMSTERDAM - De PVV wil dat cao's alleen nog algemeen verbindend worden verklaard als een meerderheid van de werknemers binnen een sector voor het akkoord is.

Hiermee moet de macht van vakbonden worden ingeperkt. Een Kamermeerderheid is voor het voorstel. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag na een rondgang langs de verschillende partijen.

Volgens het FD dient de PVV het voorstel in tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken dinsdag in de Tweede Kamer. Het voorstel zou kunnen rekenen op steun van de VVD en het CDA.

Niet-vakbondsleden

In het voorstel kunnen voortaan ook niet-vakbondsleden zich uitspreken over de resultaten van cao-onderhandelingen. Tot nu toe was dit voorbehouden aan vakbondsleden. Volgens de PVV zijn vakbonden niet meer representatief door de vergrijzing van de achterban.

Eind november kondigde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) al aan om het algemeen verbindend verklaren van cao's aan meer voorwaarden te verbinden. Begin volgend jaar doet Kamp een voorstel hiertoe.