DEN HAAG - Verdachten die zijn vrijgesproken van een ernstig misdrijf, kunnen voortaan opnieuw voor de rechter verschijnen.

Vervolging is weer mogelijk als nieuw bewijs opduikt bij onder meer moordzaken.

De Tweede Kamer schaarde zich maandag in meerderheid achter een voorstel van het kabinet om het mogelijk te maken opnieuw achter een vrijgesproken verdachte aan te gaan. Tot nu toe kon iemand niet twee keer voor hetzelfde vergrijp vervolgd worden.

Maar kabinet en Kamer vinden het onverteerbaar dat een voormalige verdachte vrijuit blijft gaan als zich zeer belastend nieuw bewijs aandient. Dat is door nieuwe technieken zoals DNA-onderzoek steeds vaker mogelijk.

Opstelten

Het vorige kabinet wilde een nieuwe vervolging na vrijspraak al regelen voor misdrijven waar levenslang op staat en waarbij een dode is gevallen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dit uitgebreid met doodslag en gewelds- en zedendelicten met dodelijke afloop. Ook gaat de nieuwe wet gelden voor oude zaken, behalve als ze verjaard zijn.

PvdA

PvdA en D66 keerden zich tegen de uitbreiding van het aantal zaken waarbij de vrijspraak herzien kan worden. Maar PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wilde daarbij een uitzondering maken voor verdachten die achteraf uit zichzelf zeggen dat ze het toch gedaan hebben.

Zijn VVD-collega Ard van der Steur wilde weten of bewijs dat niet volgens de regels is verkregen ook mee gaat tellen. Hij denkt dan aan een verborgen camera zoals misdaadverslaggever Peter R. de Vries inzette bij Joran van der Sloot.

Onafhankelijke instantie

De Kamer sprak ook over nieuwe voorstellen om een rechtszaak weer te openen als een veroordeelde het toch niet gedaan lijkt te hebben. Ook hier kan dan beter rekening worden gehouden met nieuwe technieken.

SP en D66 bepleitten dat niet de Hoge Raad maar een onafhankelijke instantie de knoop doorhakt over deze vorm van herziening. Maar zij lijken met hun pleidooi geen meerderheid te halen.