DEN HAAG - Arno Uijlenhoet en Heleen Weening zijn in de race om de nieuwe partijvoorzitter van GroenLinks te worden. Het tweetal is maandag in Utrecht voorgedragen.

In februari bepalen de GroenLinks-leden op het partijcongres wie van de twee vertrekkend voorzitter Henk Nijhof opvolgt.

De kandidatencommissie zei maandag uit 11 sollicitanten ''twee sterke persoonlijkheden'' te hebben gekozen. Uijlenhoet (42 jaar) wordt gezien als ontwikkelaar en vernieuwer, Weening (35 jaar) als inspirator met een soms onconventionele aanpak.

Uijlenhoet is zelfstandig adviseur en begeleidt reorganisaties, Weening is programmaleider onderzoek bij kennisinstituut Nicis.

Henk Nijhof bllijft nog tot 1 maart 2012 in functie. Volgens hem is GroenLinks klaar om te regeren. Ook vindt hij dat de partij met een kleine 80 wethouders en negen burgemeesters in kleine gemeenten, eraan toe is een burgemeester te leveren voor een grote stad als Nijmegen. Na veel ophef over de steun van GroenLinks aan de nieuwe trainingsmissie in Kunduz constateerde Nijhof eerder nuchter: ''GroenLinks is alive and kicking''.