DEN HAAG - Het CDA komt met een initiatiefwet om het sparen bij de jeugd meer te stimuleren, zoals vroeger met de Jeugdspaarwet die ook wel de Zilvervloot werd genoemd.

Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van de regeringspartij zei maandag de initiatiefwet aan te kondigen tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken later deze week.

Volgens Sterk zijn in de huidige economisch onzekere tijden schulden een toenemend probleem aan te worden. Vooral jongeren (tot 25 jaar) staan volgens haar relatief vaak rood.

Het CDA pleit met de andere christelijke partij in de Kamer, ChristenUnie, al langer voor herinvoering van het Zilvervlootsparen, maar zij krijgen daarbij tot nu toe weinig voet aan de grond.

Vingers

Volgens Sterk vrezen de banken op de vingers getikt te worden door kartelwaakhond NMa als zij voor de jeugd eenzelfde soort product aanbieden. Daarom moet er volgens de CDA-politica weer wettelijke regeling komen.

Sterk zou het mooi vinden als de overheid, net als vroeger, de jongeren met een Zilvervlootrekening weer een spaarbonus geeft. Bij de oude Jeugdspaarwet werd nog een premie van 10 procent gegeven op het spaartegoed en dit zou volgens haar nu ongeveer 25 miljoen euro kosten.

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega benadrukt ook al langer dat het leren sparen van groot belang is.

''Dit bewustzijn begint bij kinderen die leren hoe leuk sparen is.'' Ortega komt bij de begrotingsbehandeling ook met een voorstel om kinderen vanaf 10 jaar te laten beginnen met sparen en een spaarbonus te geven als het gespaarde bedrag ongeveer 10 jaar later vrijkomt.