HILVERSUM - Binnen drie dagen hebben al meer dan 10.000 mensen een boom gekocht als protest tegen de nieuwe natuurwet van staatssecretaris Henk Bleker.

Dat heeft fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zondagmiddag bekendgemaakt.

Natuurliefhebbers die net als de Partij voor de Dieren tegen de nieuwe wet van Bleker zijn, kunnen vanaf afgelopen donderdag een boom kopen om hun ongenoegen duidelijk te maken.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de partij stelde donderdag binnen een week 10.000 'protestbomen' te willen planten op een nog nader te bepalen locatie.

Locatie

Thieme maakt binnen een paar dagen bekend op welke locatie de bomen worden geplant. Thieme zei zondag een tweede bos te overwegen, omdat de verkoop zo goed loopt.

Zij noemde de natuurwet van Bleker ''een wet die de natuur in Nederland tot op de grond toe afbreekt en alle dieren weer vogelvrij verklaard’’. De Partij voor de Dieren is niet de enige die protest heeft aangetekend tegen het voorstel van de staatssecretaris.

Nijpels

VVD-prominent Ed Nijpels maakte zondag in het programma Eva Jinek op zondag gehakt van het natuurbeleid van Bleker, dat hij kenschetste als afbraakbeleid. Hij riep de provincies op zich te keren tegen het akkoord met Bleker over overdracht van natuurbeheer aan de provincies. Noord-Brabant schoot het vrijdag al af.

Nijpels noemde Blekers plannen ''een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de natuurbescherming" omdat het kabinet op natuur veel meer bezuinigt dan op andere terreinen.

Natuurmonumenten

Bleker schuift organisaties als Natuurmonumenten aan de kant alsof ze bezig zijn met criminele activiteiten, zei Nijpels.

Hij vindt dat de staatssecretaris boeren en natuurbeschermers tegen elkaar opzet, terwijl ze niet elkaars vijanden hoeven te zijn. Natuur gaat in zijn ogen niet ten koste van boerenland.