HILVERSUM - De VVD moet na gaan denken over beperking van de aftrek van de hypotheekrente. Ook voor deze partij moet dit onderwerp bespreekbaar zijn. Dat zei VVD-prominent Ed Nijpels zondag in het programma Eva Jinek op zondag.

De VVD heeft altijd vastgehouden aan de hypotheekrenteaftrek, maar volgens Nijpels is dit niet meer vol te houden. "Geen enkele politieke partij kan het zich veroorloven dit absoluut onbespreekbaar te houden.''

Nijpels hekelde de "idioot grote hypotheeklasten". De hypotheekrenteaftrek zit jonge huizenkopers alleen maar in de weg omdat ze zich door de hoge huizenprijzen nauwelijks een woning kunnen veroorloven. Het instrument was bedoeld om het bezit van een eigen huis te bevorderen, maar daar is nu geen sprake meer van, vindt Nijpels. "Het middel dient het doel niet meer."

Prominenten

Oud-minister van Financiën Hoogervorst liet vorige maand in het programma Pauw en Witteman al weten dat de VVD zeker iets gaat doen aan de hypotheekrenteaftrek. Volgens Hoogervorst is iIngrijpen nodig, omdat iedereen werd aangemoedigd grote schulden aan te gaan terwijl het toezicht niet deugde.

Ook VVD-prominent Frans Weisglas pleit voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Het kabinet kan volgens hem beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen. Dat zei hij een paar weken geleden in het televisieprogramma Buitenhof.