AMSTERDAM - Het partijbestuur van het CDA heeft een scenario opgesteld hoe de partij op korte termijn moet omgaan met een kabinetscrisis.

Twee weken geleden is besproken hoe in die situatie snel een nieuwe partijleider kan worden aangewezen, zegt partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Ze wil niet zeggen hoe dat scenario eruit ziet.

Door de economische crisis lijkt het erop dat extra moet worden bezuinigd, maar het is de vraag of gedoogpartij PVV daarmee instemt. Op het moment dat het kabinet valt, 'dan staan we er', zegt Peetoom in de krant. "Be there."

Randvoorwaarde

Verder stelt ze dat het CDA minder moet worden 'gedomineerd' door financieel-economische thema's. De financiën zijn volgens haar een randvoorwaarde en geen doel. Ondanks de belofte dat de partij door regeren op zou krabbelen gaat het volgens Peetoom 'gewoon niet goed'.

De opvattingen voor de komende jaren die de partij aan het ontwikkelen is, zullen afwijken van het regeerakkoord waar het CDA voor heeft getekend. ''Dit regeerakkoord gaat voorbij aan allerlei hervormingen die wel nodig zijn." Peetoom doelt dan op de zorg, de arbeidsmarkt en de woningmarkt.

Buma

Sybrand van Haersma Buma leidt de CDA-fractie, Maxime Verhagen neemt voor het CDA het voortouw in het kabinet en Peetoom zelf leidt de partij. Volgens Peetoom werkt dit binnen de partij en is de keuze voor een politiek leider niet aan de orde als het CDA nog werkt aan een koers voor de toekomst. '

'Het is te vroeg, je kunt niemand aanwijzen zolang je niet weet wat de boodschap is." Normaal doet de partijvoorzitter zelden politieke uitspraken, maar met vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is afgesproken dat de communicatie 'helderder' kan.