AMSTERDAM - Het kabinet moet mogelijk tot tien miljard euro extra bezuinigen.

Eerder werd uitgegaan van drie tot vier miljard aan extra bezuinigingen, maar de snel verslechterende overheidsfinanciën nopen tot nog harder ingrijpen. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen rond het kabinet.

Er wordt onder meer rekening gehouden met 'draconische ingrepen' op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Mogelijk gaat het mes in de Werkloosheidswet.

De extra bezuinigingen zouden minimaal zes miljard euro bedragen en maximaal tien miljard euro. Ze komen bovenop de achttien miljard bezuinigingen die dit kabinet al is overeengekomen.

Ministerraad

Ondanks de verwachting dat het kabinet extra moet bezuinigen, houden de ministers over dit thema de kaken stijf op elkaar. Voor aanvang van de wekelijkse ministerraad lieten ze vrijdag weten dat ze niet willen speculeren over mogelijke extra ingrepen.

Binnen de gedoogcoalitie bereidt men zich voor op extra bezuinigingen die volgens ingewijden minimaal 5 miljard euro bedragen en wellicht kunnen oplopen tot 10 miljard. De extra besparingen komen bovenop de al ingeboekte 18 miljard.

Kamp

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zei dat hij nog niet over de meest recente informatie beschikt, staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wilde nergens op vooruitlopen, terwijl minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) eerst discussie in de ministerraad wil afwachten.

''Maar dat bespreken we niet vrijdag'', zei Leers. ''We wachten eerst wat er uit de eurotop komt. Daarna gaan we de gevolgen in kaart brengen.''

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is vrijdag niet bij de ministerraad vanwege zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.