DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) denkt dat de schuldencrisis in Europa na de top van EU-leiders donderdag en vrijdag nog niet voorbij is.

''Dit is een crisis die in 15 jaar is opgebouwd, met fouten bij het handhaven van begrotingsregels en het ontsporen van de overheidsfinanciën. Dat heb je niet op één top opgelost'', zei De Jager donderdag vanuit Marseille.

In de Zuid-Franse havenstad zat De Jager rond de tafel met christendemocratische leiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

De CDA-minister is het niet eens met de onheilspellende woorden van Sarkozy, die donderdag stelde dat er voor Europa geen tweede kans komt als de top vrijdag zou mislukken en ook zei dat het risico dat Europa uit elkaar valt nooit zo groot is geweest.

''Ik zal nooit begrippen als 'laatste kans' gebruiken'', aldus De Jager.

Urgentie

Hij ziet dat het ''gevoel van urgentie'' in Europa is toegenomen. ''Er werd lang gedacht dat de crisis is op te lossen met meer geld. Inmiddels is iedereen hier in Marseille ervan overtuigd dat begrotingsdiscipline en begrotingstoezicht nodig zijn.''

De Jager erkent dat er een probleem ligt tussen de 17 landen van de eurozone en de tien EU-landen die daar niet bij horen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Polen. Zo zijn de Britten fel tegen de wijziging van het EU-verdrag die Merkel en Sarkozy voor ogen hebben. Voor Nederland is het minder van belang of er wordt gekozen voor een kleine verdragswijziging of dat afspraken via een speciaal protocol worden verankerd.

Doel

Het gaat het kabinet niet zozeer om de manier waarop, als wel om het doel: dat begrotingsafspraken nog harder worden vastgelegd met onafhankelijk toezicht en automatische sancties voor landen die het begrotingstekort of de staatsschuld uit de hand laten lopen.

De christendemocratische leiders werden het er volgens De Jager over eens dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een grotere rol moet krijgen bij de eurocrisis. Dat is voor De Jager ''een belangrijk signaal'' voor de overige regeringsleiders.

Aan de hand van 5 vragen legt NU.nl de Europese Top uit.