Tofik Dibi voelde zich bedreigd tijdens debat

RIJSWIJK - Tofik Dibi, Tweede Kamer-lid voor GroenLinks, vond de verstoring van een debat over de islam, woensdagavond in Amsterdam, bedreigend.

''Het was een kleine zaal en je zat klem achterin'', zei Dibi tegen de NOS.

Het debat, in De Balie, werd verstoord door ongeveer 30 mensen uit België. Zij uitten bedreigingen en bespuwden schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji.

Kamerlid Tofik Dibi was ook deelnemer aan het debat en vergezelde de schrijfster bij het doen van aangifte bij de politie.

Ei

Dibi, die zei zelf ook ''een ei te hebben gevangen'', vertelde dat de politie de sprekers had gevraagd het podium te verlaten, om de boel niet te laten escaleren. ''Dat hebben we geweigerd. En dat is het mooie van de avond: we hebben niet gebogen voor ze, op geen enkele manier.''

Dibi voelt zich ''alleen maar meer gemotiveerd om het debat over de vrije islam te voeren'' na de verstoring van de islamdiscussie. Hij zei donderdag dat het goede aan de avond was dat het debat ondanks de dreiging ''gewoon weer doorging'' nadat de groep verwijderd was uit de zaal.

Hij vond de groep ''ook iets tragisch'' hebben. ''Het leek een soort laatste poging om hun islam in leven te houden'', stelde hij.

Volgens Dibi waren de bedreigingen vooral gericht op schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji. Zij werd ook bespuwd.

Deelnemer

Het Kamerlid was eveneens deelnemer aan het debat en vergezelde de schrijfster bij het doen van aangifte bij de politie. Hij heeft een getuigenverklaring afgelegd, maar ''zag geen duidelijke grond om ook zelf aangifte te doen''.

De politie sprak later van een groep van 22 mensen van wie er twee zijn gearresteerd.

De twee ordeverstoorders werden opgepakt worden donderdag in de loop van de dag verhoord. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het tweetal werd aangehouden wegens bedreiging en belediging.

Lees meer over:
Tip de redactie