AMSTERDAM - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sluit niet uit dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar Jochem Gerrits.

Het bestuurslid van Buma/Stemra stapte vorige week per direct op na een uitzending van Pownews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor geld.

De zaak wordt momenteel onderzocht door het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten. Na afloop van dat onderzoek zou het 'heel goed kunnen zijn' dat het OM aanleiding ziet voor een onderzoek, zei Teeven woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Momenteel doet het OM dat niet; het is niet bekend of aangifte is gedaan.

Miljoenenclaim

In het telefoongesprek zei Gerrits dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits een derde van de opbrengst.

Gerrits ontkent niet dat hij in het gesprek te horen is, maar laat weten zich niet te herkennen in de berichtgeving, liet Buma/Stemra daarop weten. Hij is teruggetreden 'om zijn handen vrij te hebben' voor zijn verdediging.