AMSTERDAM - Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) doet geen mededelingen over het bericht dat het vorige kabinet het idee heeft besproken om PVV-leider Geert Wilders te laten bespioneren.

Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Uit een documentaire van de omroep Human blijkt dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de inlichtingendienst AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van Wilders voor diens antikoranfilm Fitna.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zou dat hebben tegengehouden.

De Tweede Kamer eiste dinsdag tekst en uitleg, maar Donner bevestigt noch ontkent het bericht. De Kamer kan er volgens hem van uit gaan dat het kabinet 'alle mogelijkheden en maatregelen heeft overwogen die nodig en dienstig kunnen zijn', en dat het kabinet 'datgene heeft besloten wat geëigend en rechtmatig is'.

Verder wijst Donner erop dat de inhoud van vergaderingen van de ministerraad geheim zijn. Hetzelfde geldt voor gevallen waarin de AIVD wordt ingezet.

Onderzoek

Groenlinks-Kamerlid Tofik Dibi wil dat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten een onderzoek instelt. "Volksvertegenwoordigers moeten in alle vrijheid hun ideeën kunnen openbaren en als dat nodig is beschermd worden door veiligheidsdiensten, expliciet niet bespied. Anders wordt de democratische rechtstaat in het hart geraakt", aldus Dibi.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat GroenLinks met het verzoek voor de muziek uitloopt. Hij wil dat Donner en ook Verhagen zich eerst verantwoorden in de Kamer. Donderdag wordt de kwestie aangekaart tijdens een overleg met minister Donner, maar daarna zal een apart spoeddebat volgen, aldus Pechtold.